Proktoloji ne demek? Proktoloji, makat hastalıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen uzmanlık alanıdır.
Proktoloji uzmanları (Proktologlar), genel cerrahi uzmanlarından oluşur ve rektum ile makat bölgesinde meydana gelen hastalıkların tedavisini, hem ameliyatla hem de ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştiren uzmanlardır. (1)
Proktoloji Bölümü Olan Hastaneler Hangileri?
Genel cerrahi bölümü olan hastanelerde proktoloji veya kolorektal cerrah bulunabilir. Ancak, her genel cerrahi uzmanı bu alana odaklanmış olmayabilir. Bu nedenle, bu konuda bilgi almak için mutlaka daha detaylı araştırma yapmanız önerilir.
Yazının devamında, proktoloji doktorlarına ait bilgilere yer vereceğiz.
Op. Dr. Atilla Kaya
- Zeytinlik Mahallesi, Yakut Sokak, No:24 Bakırköy / İSTANBUL
- 0542 621 08 88
Op. Dr. Canan Erdem
- Halaskargazi Mahallesi, Halaskargazi Caddesi, No:145, Şişli / İSTANBUL
- 0532 463 96 82
Op. Dr. İbrahim Kavak
- Bağdat Caddesi, No:310 Kadıköy / İSTANBUL
- 0542 231 28 23
Op. Dr. Adil Altınsoy
- Türkkonut Yener İş Hanı, Atatürk Bulvarı, No: 81 Kızılay / ANKARA
- 0532 350 25 87
Op. Dr. Ergun Aygören
- Cumhuriyet Mahallesi, Yağmur Sokak, Cadde 224 Sitesi, B Blok Nilüfer / BURSA
- 0532 152 26 75
Op. Dr. Seher Şirin
- Ali Çetinkaya Caddesi, No:25 Muratpaşa / ANTALYA
- 0532 459 69 00
Op. Dr. Haluk Çekmeceli
- Atatürk Caddesi, No:174/1 Konak / İZMİR
- 0542 295 52 54
Genel cerrahi bölümü, vücudun geniş bir bölümü ile ilgilenmektedir. Karın içi, mide, bağırsaklar, karaciğer, dalak, pankreas, meme gibi birçok hastalık bu alan kapsamında yer almaktadır. Proktoloji ise makat ve anüs bölgesindeki hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile özel olarak ilgilenen bir uzmanlık alanıdır.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da size en yakın noktada proktoloji uzmanlarına ulaşmak isterseniz aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Hem erkek hem de kadın proktologlar ile görüşebilir ve bilgi alabilirsiniz.
Proktoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Kalın bağırsağın son kısmı olan rektum ve makat çevresinde ortaya çıkabilecek ağrı, kanama, akıntı, kaşıntı, şişlik gibi tüm şikayetleri ve hastalıkları proktologlar incelemektedir. Proktoloji uzmanları, tanı ve tedavi süreçleriyle ilgilenir; yazının devamında bu uzmanların ilgilendiği hastalıkları bulabilirsiniz. (2,3)
Hemoroid (Basur Hastalığı)
Proktoloji uzmanlarının sıkça karşılaştığı hastalıklar arasında hemoroid, diğer adıyla basur, önemli bir yer tutmaktadır. Dışkılama esnasında kanama, ilerleyen süreçte makatta şişlik ve ağrı şeklinde karakterize edilen bu hastalık, yaygın bir sorundur.
Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Makatta ağrı şikayetinin en önemli sebeplerinden biri olan makat çatlağı, dışkılama esnasında çok şiddetli ağrı ve tuvalet kağıdına bulaşmış taze kan ile fark edilmektedir. Çocuk ve yetişkin herkesi etkileyebilir.
Makat Apsesi
Makat ağrısının önemli nedenlerinden biri de makat bölgesinde ortaya çıkan apselerdir. Şiddeti giderek artan ağrılara ek olarak apsenin olduğu noktada kızarıklık görülebilir. Apsenin neden olduğu şikayetler arasında ateşlenme de görülebilir. Sorunun çözümü, apsenin boşaltılması ile mümkündür.
Makat Fistülü
Makatta akıntı ve kötü kokunun nedeni olarak kabul gören makat fistülü, tedavisi geciktirilmiş makat apsesinin sonucu olarak oluşur. Cilt ile kalın bağırsak arasında bir tünel şeklinde tarif edebiliriz.
Makat Siğili (Kondilom)
HPV virüsünün neden olduğu kondilom (makat siğili), geç kalınmadan tedavi edilmesi gereken bulaşıcı bir hastalıktır. Kişinin kendisinde yaygınlaşabileceği gibi aynı zamanda diğer insanlara da bulaştırması söz konusudur. Kondilom tedavisinin yanı sıra HPV aşısı, kondilomdan korunmanın en etkili yoludur.
Anal Dermatit (Makatta Kaşıntı)
Makat kaşıntısı, tüm insanların ortak sorunu olarak kabul görmektedir. Basit bir cilt problemi olabileceği gibi altında yatan ciddi proktolojik hastalıkların da habercisi olabilir. Pruzon gibi kaşıntı kremleri ile çözüm olabileceği gibi kaşıntıya neden olan etken tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)
Genç erkeklerde sıkça gördüğümüz fakat kadınlarda da görülme oranı hızla yaygınlaşan kıl dönmesi (pilonidal sinüs), proktoloji uzmanlarının en çok karşılaştığı hastalıklar arasında yer almakta ve çözümü genelde 10-15 dakika içerisinde gerçekleşen cerrahi müdahale ile mümkündür. Mikro Sinüsektomi gibi başarılı yöntemlerle kıl dönmesinden kurtulabilirsiniz.
Makat Hastalıkları Tedavisinde Proktoloji Uzmanı Seçmenin Önemi Nedir?
Makat bölgesinde yaşanan şikayet ve hastalıklara genel cerrahi uzmanları ve hatta çoğu zaman iç hastalıkları (dahiliye) uzmanları da tanı koyabilir. Ancak, etkili bir tedavi için bu alana odaklanmış proktoloji veya kolorektal cerrahlar önerilmektedir.
Bilimsel çalışma ile örnek vereyim mi?
Dünya genelinde saygın bir dergi olan ‘The Diseases of the Colon & Rectum’, 2010 yılında genel cerrahi ve farklı uzmanlık alanlarından 198 doktorun yer aldığı bir çalışma gerçekleştirmiştir. (4)
Bu doktorlara, makat çatlağı, makat apsesi, fistül, kondilom, makat sarkması, iç hemoroid ve tromboze hemoroid gibi hastaların muayenesi yaptırıldı. Elde edilen sonuçlara göre, genel cerrahi dışındaki uzmanlık alanlarının doğru tanı koyma yüzdesi %50 ile sınırlı kaldı.
Genel cerrahi uzmanlarının doğru tanı koyma başarısı %70 olarak belirlendi. Proktoloji, yani asıl uzmanlık alanında hizmet veren proktologların ise başarı oranı %95 olarak belirtildi.
Mikro Sinüsektomi Yöntemini Bir Proktolog Geliştirdi!
Kıl dönmesi, özellikle erkeklerin korkulu rüyası haline gelen bir hastalıktır. Hastalığın neden olduğu şikayetlerin yanı sıra tedavisinin zorlu olması, genellikle endişe yaratmıştır.
Proktoloji uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya, kıl dönmesi tedavisinde yeni bir yöntem olan Mikro Sinüsektomi ameliyatını geliştirdi. Bu teknik, klasik ameliyatlara göre çığır açan bir yenilik olarak değerlendirilebilir.
Sadece 1-2 cm kesi ile kıl yumağı ve kıl giriş deliklerini başarıyla ortadan kaldırdı. Genel anestezi (narkoz) gerekmeyen bu yöntem, ameliyathane ve hastanede yatma ihtiyacını ortadan kaldırdı. 5-10 dakikalık bir tedavi süreci sonrasında hasta evine veya işine dönebiliyor. Aynı şekilde pansuman yapma, dikiş aldırma veya haftalarca, aylarca iş gücü kaybı yaşama gibi sıkıntılara neden olmuyor. (5)
Anal fissür (makat çatlağı) hastalarının teşhisi için proktoloji uzmanları büyük öneme sahiptir. Hastalığın akut ya da kronik olduğunun tespiti ve makat çatlağı kremi ile tedavinin uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Proktoloji uzmanları, anal fissür ameliyatını genellikle en son seçenek olarak değerlendirirler.
Bu örnekte de görüldüğü gibi uzman olunan bir hekimden hizmet alınması halinde, ne kadar etkili çözüm olduğu görülüyor.
Sadece Makat Hastalıkları mı?
Proktoloji uzmanlarının ilgi alanı sadece anüs bölgesi hastalıkları mı? Diye düşünebilirsiniz. Tabii ki hayır, medikal estetik alanına giren ben aldırma, nasır, lipom (yağ bezesi) ve tırnak batması gibi tedavilerde yapmaktadır.
Aynı şekilde arzu eden uzmanlar genel cerrahi alanına giren tüm hastalıkların teşhis ve tedavisini yapabilir. Buna herhangi bir engel yoktur. Örnek vermek gerekirse ben Op. Dr. Seher Şirin olarak kadınlarda meme hastalıklarının, meme kanseri de dahil ilgileniyorum.
KAYNAKLAR
- Hartschuh, W., & Schauber, J. (2010). Proktologie. Der Hautarzt, 61(1), 11-12.
- Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Fırat, Ö. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Turkish Journal of Surgery/Ulusal Cerrahi Dergisi, 25(4).
- Taviloğlu, K. (2016). Kolorektal Hastalıklar ve Proktoloji: Güncel tanı ve tedavi. Cinius Yayınları.
- Grucela, A., Salinas, H., Khaitov, S., Steinhagen, R. M., Gorfine, S. R., & Chessin, D. B. (2010). Prospective analysis of clinician accuracy in the diagnosis of benign anal pathology: comparison across specialties and years of experience. Diseases of the colon & rectum, 53(1), 47-52.
- Kaya, A. (2020, 18 Ekim). Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?. Erişim adresi: https://www.dratillakaya.com/mikro-sinusektomi-ameliyati
Antalya’da proktoloji uzmanı mı arıyorsunuz? Merhaba, ben Op. Dr. Seher ŞİRİN; İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden emekli olduktan sonra Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alan kliniğimde hasta kabulüne devam ediyorum.