Makatta Koku

Makatta koku kişiyi ve çevresini rahatsız eden hayati önemi olmayan ama sosyal yönü ağır bir hastalıktır. Birçok hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkabildiği gibi net bir hastalık olmadan da görülebilir.

Makat pis koku

*Bölge temizliğinin yetersiz yapılması:Dışkılamadan sonra makat bölgesi suyla iyice yıkanmalı ,tuvalet kağıdı ile dışkı kalıp kalmadığı kontrol edilmeli,tuvalet kağıdı ile sürterek değil hafif hareketlerle bastırarak kurutulmalı.

Ayrıca taharetlenirken bölge temizliği için üretilmiş kimyasal içeren ıslak mendillerden uzak durun.Hem içerdiği kimyasallar nedeniyle anal bölgeyi tahriş ederler.Hem de florayı bozarak enfeksiyon gelişmesine neden olurlar.Buda koku oluşması için zemin hazırlar.

*Aşırı terleme nedeniyle perianal koku oluşabilir.Aşırı terlemede ıslaklık oluşur,eğer uygun sıklıkta makat bölgesi temizlenmez ve kurulanmazsa koku oluşur.Kokuyu sadece kişinin kendisi hissedebildiği gibi çevreden de hissedilebilir.

*Anal fissür:kronik çatlakta pililer oluşur.Bu pililer genellikle çatlak tarafında ,çoğu zaman tek bazen birden çok sayıda,bazen küçük bazen de büyük olabilir.Bu pililerin altında yada çatlağın tabanında apseler ve fistül gelişebilir.Bu durumda hastalarda sarı renkli bazen kötü kokulu akıntı oluşur.

*Hemoroid: Hemoroidlerin dışarı çıkması durumunda kalın barsak salgısının dışarı çıkması nedeniyle ıslaklığa bağlı kötü koku ,hemoroid ameliyatından sonra yastıkçıkların fazla alınması sonucu bariyer görevini yerine getirememesi nedeniyle mukusun dışarı akması ve bunun sonucu ıslaklık ve buna bağlı kötü koku oluşur.

*Anal fistül: Anal kanal ile deri arasında normal dışı bir tünel oluşmasına anal fistül denir. Geçmişte bir apse sonucunda oluşan fistülden barsak içinden sıvılar bu tünelle makat bölgesine sızar ve ıslaklığa neden olur.Burada kötü koku oluşmasına neden olur.

*Egzema (seboreik dermatit, alerjik vs)

* İltihabi barsak hastalığı ( crohn )

*Soliter rektal ülser sendromu:Sümüksü akıntı vardır ve makat ta kötü kokuya neden olur.

*Makat bölgesinin paget hastalığı:Anüsten kötü kokulu akıntı olur

*Mayasıl ( anal dermatit )

*Kondilom : sümüksü bir akıntıya neden olur,bu akıntı da kokuya neden olur.

*Perianal apse: Anüs çevresindeki enfeksiyonlar ve bunlara bağlı olarak oluşan iltihabi sıvılar da kötü kokuya neden olur.

*Makat kanseri:Bu bölge kanserlerinde değişik salgılar ortaya çıkabiliyor.Bu salgılarda ıslaklığa ve kötü kokuya neden olur.

*Anal kriptit: Kalın barsağın son bölümünde dışkının çıkışını kolaylaştırmak için kayganlaştırma görevi yapan kıl ve ter bezlerinin enfeksiyonuna denir.Bu enfeksiyonda anal kanaldan dışarı iltihap gelir.Bu iltihap da kötü kokuludur.

*Makatta sarkma: Dışkılama esnasında bağırsağın son kısmının dışarı sarkmasıdır. Anal bölgede ıslaklık ve kirlenme kötü kokuya neden olur.

*Dışkı kaçırma

*Takıntı; gerçekte koku yokken bunu takıntı haline getirmek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri