Makat kanseri oldukça seyrek görülen ancak hastaların utanma duyguları ve kendi kendine hemoroid teşhisi koyarak tedavi etmeye çalışması sebebiyle gereksiz yere zaman kaybı yaşanan bir kötü huylu tümör çeşididir. Kötü huylu tümör denince insanların tedirginlik yaşaması normaldir ancak erken teşhisin en önemli olduğu hastalıklarda bu tür urlardır.
Makatta Kanser Olur mu ?
Evet bütün dokularda olabildiği gibi anüs bölgesi cildinden ve salgı bezlerinden kaynaklanan kötü huylu urlara rastlanmaktadır.
Makatta Kanserinin Belirtileri
Çok tipik bulgusu yoktur ve bölge hastalıklarından hemoroid, kondilom, et beni, yara gibi sorunlarla karıştırılabilir, dikkatli olunmazsa bu karıştırma işi ölümle sonuçlanabilir.
Şu bulguların varlığı şüphe oluşturmalı ve tıbbi destek alınmalıdır;
Kanama, dışarıdaysa çamaşırı kirletir, içerideyse dışkıya bulaşık gelir, kırmızı taze damlama şeklinde kanama görülür.
Kalçaların arasında ıslaklık; açık yaradan salgılanan sıvıdır, kanla karışık olabilir, iltihabi ve kötü kokulu da olabilir.
Kaşınma
İstemsiz gaz ve dışkı kaçağı; kanser kontrolsüz büyüyerek anüsü sıkan kasların fonksiyonlarını bozar ve kasılma zorlaşır, diğer taraftan oluşan deformasyon da kaçağa neden olabilir.
Ağrı; kanserin dokuyu tahrip etmesiyle ortaya çıkar ancak çok şiddetli ağrı olmaz.
Meme veya karnabahar gibi çıkıntılar
Dışkının ince çıkması; makattaki daralmadan kaynaklanır.
Zor dışkılama; yine daralma sebebiyle olur
Kasıklarda bezeler olması; Kanserin başka bölgelere yayıldığını gösterir.
Anüste Kanser Nedenleri
Kondilom
Kondilomun tedavisi geciktirilirse zamanla kötü huylulaşabilir
Peri anal fistül
Akıntının çevre deride yaptığı sürekli tahriş sonucu ün tedavisi geciktirilirse kötü huylu tümör oluşmasına nden olabilir.
Polipler (et beni benzer çıkıntılar)
Önemli bir kısmında sebep tespit edilemez
Genetik özelliği yoktur yani ailede bir kişide görülmesi başkalarında görüleceği anlamına gelmez.
Diğer hastalıklarının belirtileriyle çok benzer bu sebeple bulgulara rastlandığında paniklenmemeli ama teşhisten de emin olmak için mutlaka muayene daha doğrusu anoskop muayenesi yapılmalıdır.
Makatta Kanser Nasıl Teşhis Edilir?
Muayenede şüphe oluşabilir, yine anoskopla muayenede şüphe ortaya çıktığında biopsi yani parça alınır, alınan parça patoloji uzmanı tarafından incelenir ve kesin teşhis konmuş olur.
Makat kanseri tedavisi
Multidisipliner yaklaşım gerektirir yani birden fazla uzmanlık alanı devrede olmalıdır. Kombine tedavi gerektirir.
Ameliyatla alınır; anüsün tümüyle alınması gerekebilir, bu durumda kolostomi denilen işlem yapılır yani bağırsak karın ön duvarına bağlanır.
Işınla tedavi
Kemoterapi yapılır
Erken dönemde teşhis konan hastalarda tam iyileşme oranı oldukça yüksektir ancak geç gelen hastalarda başka organlara sıçramış olma ihtimali başarıyı düşürür. Böyle bir sorun yaşamamak için yukarıda sıralanan belirtilerden biri veya daha fazlası ortaya çıktıysa proktoloji uzmanına muayene olup teşhisinizi kesinleştirin.
İstanbul Bakırköy’de genel cerrahi uzmanı olarak görev yapıyorum. Proktoloji alanına giren tüm hastalıkların teşhis ve tedavisinde hizmet veriyorum. Bana ulaşmak isteyenler 0212 572 72 65 numaralı telefondan ulaşabilirler.