Makat Çatlağı Kremi İle Tedavi Mümkün mü?

Makat çatlağı kremi, hastalığın akut dönem dediğimiz ilk günlerinde kullanımı önerilen bir üründür. Kontrolsüz şekilde kasılan kasların çözümüne etkisi bulunmaktadır.

Tabii ki, hastalığın akut ya da kronik oluşu ile ilgili olarak proktoloji muayenesi gereklidir. Kronik anal fissür hastalarında, kremlerin etkisi yok denecek kadar azdır.

Size en yakın proktoloji uzmanını görmek için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayınız. https://www.proctoloji.com/proktoloji-nedir/

Makat Çatlağı Kremi Nedir?

Etken maddesi “Nitrogliserin” olan Recroderm, Rectogesic ve Anrecta gibi merhemlerin yanı sıra Türkiye’de reçetesiz temin edilebilecek Anuflex gibi bitkisel ürünler de bulunmaktadır. Bir diğer alternatif ise tecrübeli eczacıların hazırlayabileceği kremlerdir.

Yazının devamında ürünleri tek tek incelem fırsatı bulacağız.

Makat Çatlağı Kremi Ne İşe Yarar?

Giriş kısmında da belirttiğim gibi, bu tür merhemler çatlağın neden olduğu ve kontrolsüz şekilde kasılan kasları gevşetmek, rahatlatmak amacıyla üretilmiştir. Kasların gevşemesiyle birlikte ağrı hafifleyecek ve yok olacak, böylece iyileşme süreci başlayacaktır.

Nitrogliserin içerikli kremler sadece kas gevşetici etkiye sahipken, Anuflex merhem ise kas gevşetici etkisi yanı sıra dışkılama esnasında ağrıyı hafifletici ek özelliklere de sahiptir.

Kremlerin yetersiz kaldığı durumlarda, kontrolsüz şekilde kasılan kasları gevşetmek için Botox (botulinum toksini) veya ameliyat gibi tedaviler kullanılabilir. Ancak ameliyatla kasların kesilmesini önermiyoruz, çünkü bu durumda dışkı kaçırma problemi ortaya çıkabilir. (1,2)

Anuflex

Makat çatlağı kremi

Defnil Pharma firması tarafından geliştirilen Anuflex merhem, bitkisel etken maddeler içermektedir. Örneğin, Aynısafa yağı (Calendula Officinalis Flower Oil) ile kontrolsüz kasılan kasların gevşemesi amaçlanmaktadır.

Karanfil yağı (Eugenia Caryophyllus Bud Oil) ise uyuşturucu özelliği ile dışkılama esnasında ortaya çıkan can yanmasının önüne geçmektedir.

Meyan kökü ekstresi (Glycyrrhiza Glabra Root Extract) ile de makatta çatlağın neden olduğu kaşıntı ve yanma şikayetini ortadan kaldırmaktadır. (3,4)

Rectoderm

Rectoderm krem

Nitrogliserin içerikli kremler arasında en popüler markalardan biri olarak nitelendirilebilir. Rectoderm, fiyat olarak rakiplerinden kısmen daha yüksektir. Tüm markalarda olduğu gibi, 0,4 nitrogliserin içermekte ve 30mg tüp şeklinde satılmaktadır. Kullanmadan önce kullanım talimatına göz atmalısınız. Örneğin, 18 yaş altı bireylerin kullanması önerilmemektedir. Rectoderm’in yan etkileri arasında öne çıkan şikayet baş ağrısıdır. (5)

Anrecta Krem

Rectoderm krem ile aynı içerik ve etkiye sahiptir. Aralarındaki tek fark, üreticilerinin ve fiyatlarının farklı oluşudur. Kullanım şekli ve yan etkileri de aynıdır.

Rectogesic

Etken maddesi nitrogliserin olan bir diğer makatta çatlak kremi ise Rectogesic markası ile karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de ruhsat sahibi olarak Farmasel ilaç sanayi görülmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Rectogesic’in Türkiye satış fiyatı 500₺ ve üzeri olan makat çatlağı kremi grubunda yer almaktadır.

Rectonid Krem

Akut makat çatlağıının tedavisinde kullanabileceğiniz bir diğer krem ise son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz Rectonid olacaktır. Recctoderm gibi aynı içeriğe ve etkiye sahiptir. Kullanım şekli ve yan etkilerinde herhangi bir farklılık yoktur.

Anestol Pomad

Anestol Pomad

Lokal anestezik ürün grubunda yer alan Anestol Krem, makat çatlağı kremi değildir. Anal fissür’ün neden olduğu ağrının hafifletilmesine yönelik olarak ve ek bir ürün olarak kullanılmalıdır.

Anestol Krem ne işe yarar?” sorusuna yanıt vermek istiyorum. Makat çatlağı problemi olan hastalar dışkılama esnasında, ciddi can yanması şikayeti ile karşılaşırlar. Öyle ki, tuvalete gitmeye korkarlar ve dışkılamayı ertelemeye başlarlar. Tabii ki, bu durum kabızlık şikayetinin artmasına ve hastalığın daha da sıkıntılı hale gelmesine neden olabilir.

Nitrogliserin içeren makat çatlağı kremleri ile birlikte Anestol krem kullanılması önerilir. Dışkılama öncesinde kullanılacak olan Anestol krem, bölgesel uyuşturma özelliği ile ağrının daha hafif olmasını sağlar. (6,7)

Bitkisel makat çatlağı kremi olarak tabir edilen Anuflex kremi kullanacaksanız, Anestol Pomad’a gerek kalmayacaktır. Anuflex krem içerisinde yer alan karanfil yağı, bitkisel anestezik olarak etki etmektedir.

Makat Çatlağı Kremi Nasıl Kullanılır?

Öncelikle hangi krem grubunu kullanacağınızı bilmelisiniz. Örneğin, nitrogliserin içerikli kremlerden birini; Rectoderm, Rectogesic veya Anrecta kullanacaksanız, ayrıca ağrı kesici özelliği ile Anestol Pomad kullanmanız önerilir. Anuflex krem kullanacak olanlar için ek bir krem gerekmez.

  1. Dışkılama öncesi oturma banyosu önerilir: Tuvalete girmeden önce 3-4 dakika süreyle ılık suda oturmak, makat kaslarının gevşemesine olumlu etki etmektedir. Oturma banyosu hakkında detaylı bilgi için yazılarımıza göz atmalısınız.
  2. Anuflex Krem kullanacaklar için öneri: Makat çatlağı kremi olarak Anuflex’i kullanacaksanız, oturma banyosu sonrasında kremi, anüs iç kısmına serçe parmağının ucu ile sürmelisiniz. Aynı şekilde dışkılama ihtiyacı sonrasında tekrar 3-4 dakikalık oturma banyosu yapmalı ve tekrar Anuflex krem uygulamalısınız.
  3. Rectoderm, Anrecta ve Rectogesic gibi etken maddesi nitrogliserin olan kremlerden birini kullanacaksanız, ilk olarak oturma banyosu yapmalı ve sonrasında dışkılama esnasında can yanmasını önlemek için Anestol Pomad kullanmalısınız. Dışkılama sonrasında tekrar bir oturma banyosu yapmalı ve bu sefer Rectoderm veya kullandığınız marka ürünü uygulamalısınız.

Oturma Banyosu Yapmak Zorunlu mu?

Tabii ki, zorunlu değildir. Çalışan insanlar ve misafirlik gibi ortamlarda oturma banyosu mümkün olmayabilir. Bu nedenle oturma banyosu zorunlu değildir. Ancak, imkanı olan arkadaşlarımız makat çatlağı tedavisinde oturma banyosunu fırsat buldukça uygulamaları önerilir.

Makat Çatlağı Kremle Geçmezse Ne Yapmalıyım?

Öncelikle, Anal Fissür’ün kremle tamamen geçebileceği konusunda %100 etkili bir ürün yoktur. Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi, akut durumlarda (birkaç gün süren hastalıklarda) deneme amaçlı kullanılabilir. Tedavide başarı oranı %50’dir, yani etki olabilir de olmayabilirde.

Makat çatlağı kremi işe yaramazsa, proktoloji uzmanının önereceği tedavi yöntemi ile Anal Fissür’den kurtulmanız mümkündür. Tedavide başarı oranı %95 olan botoks uygulamasını önerebilir veya tecrübesine göre ameliyat önerebilir. Ancak, belirtmek gerekirse, ameliyatla makat kasları kesildiğinde dışkı kaçırma riski bulunmaktadır. Bu nedenle Botox, ilk önereceğimiz cerrahi yöntemdir.

KAYNAKLAR

  1. Tranqui, P., Trottier, D. C., Victor, J. C., & Freeman, J. B. (2006). Nonsurgical treatment of chronic anal fissure: nitroglycerin and dilatation versus nifedipine and botulinum toxin. Canadian journal of surgery, 49(1), 41.
  2. Schlichtemeier, S., & Engel, A. (2016). Anal fissure. Australian prescriber, 39(1), 14.
  3. Zaghiyan, K. N., & Fleshner, P. (2011). Anal fissure. Clinics in colon and rectal surgery, 24(01), 022-030.
  4. Radwan, M. M., Ramdan, K., Abu-Azab, I., Abu-Zidan, F. M., & Fikri, A. Z. (2007). Botulinum toxin treatment for anal fissure. African health sciences, 7(1).
  5. Naseer, S., & Lorenzo-Rivero, S. (2012). Role of Calendula extract in treatment of anal fissures. The American Surgeon, 78(8), E377.
  6. Asl, M. K., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna journal of phytomedicine, 3(2), 186.
  7. Karapolat, B. (2018). Could local antibiotics be included in the treatment of acute anal fissure?. Turkish journal of surgery, 34(4), 286.
WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri