Kıl Dönmesi

Cilt altında kıl, tüy, cilt döküntüsü ve elbise tozu gibi cisimlerin cildin altında birikmesidir. Cilt altında biriken bu yabancı cisimler vücut tarafından kapsülle sarılarak direk zarar vermeyecek hale getirir. Bu kapsül sağlam olduğu sürece hastada ciddi bir klinik bulgu olmaz.

İlk giren genellikle enseden dökülen kıldır ve kalçanın sürtülmesi ve oturma sırasında oluşan ağırlıkla içeri girer ve bir delik oluşmasına sebep olur. Bu delikten diğer yabancı cisimler de girer.

Genellikle bölgedeki tüylerin doku içine döndüğü düşünülür ama bu yanlıştır, içerden en fazla ense kılı çıkar.

Pilonidal Sinüs

Belirtileri ;

Genellikle önemli bir belirti vermeden uzun süre kalabilir. Normal şartlarda otururken hafif ağrı olur.

Klinik verdiğinde şu bulgulara rastlanabilir

Hafif ağrı

Kuyruk sokumunda nohut ile ceviz arasında değişebilen büyüklükte şişlik

Kalçaların arasında delik

Koku

Kanlı yada iltihabi akıntı (yabancı cisimlere karşı oluşur)

Akıntı oluşup akamazsa birikerek apseleşir

Teşhis yöntemleri;

Muayeneyle % 100 yakın doğrulukla teşhis konabilir, kıl dönmesini teşhis etmek için ultrason, tomoğrafi veya MR gibi ileri tetkikler istemenin bir tek sebebi ekonomik çıkar olabilir çünkü teşhiste bunların hiçbir yol göstericiliği olmaz.

Dereceleri;

Giriş deliği sayısı, çıkış deliklerinin orta hatta uzaklığı, akıntı olan delik sayısı, daha önce ameliyat olup olmamasına göre Class I, Class II, Class III, Clas IV ve Class V olarak 5 derecedir.

Çeşitleri;

Kuyruk sokumu ve göbekte görülür ve 2 çeşittir, apseleşme ve iltihaplı hali çeşit olarak değerlendirilmez. Bacak ve diğer kıllı alanlarda görülen kıl dönmesi değil batıktır ve tedavisi de çok farlıdır.

Kıl dönmesi apsesi;

Akıntı akamayınca doku içinde birikerek kokuşur ve şişlik günler içinde hızla büyü ve dayanılmaz ağrı olur. Uzun yolculuklarda veya popo üstü düşme gibi travmalarda sinüsün etrafındaki kapsül yırtılır ve iltihabı başlatabilir. Apse görüldüğü anda boşaltılmalıdır, boşaltma işlemi geciktirilirse çevresel doku hasarı giderek artar ve kendi patlayabilir ancak bu asla önerilmez. Yine buna benzer kara merhem uygulaması da faydadan çok zarar verir.

Kıl dönmesi tedavisi

Tek tedavi yöntemi ameliyattır, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılsa da sinüs içerde kalacağından ve giriş delikleri alınmadığından tam bir tedavi değil pansuman gibi bir uygulamadan öteye gidemez.

Tedavisinde 14 farklı ameliyat vardır. Bunların üçü çağdaş yöntemler olup ayaktan uygulanan

Bascom ameliyatı

Mikro sinüsektomi ameliyatı

Pit pickin

Bu üç modern yöntemde hasta işine ara vermeden 30-40 dakikada hastalığından kurtulabilir ve yaralanma küçük olduğu için tekrar ihtimalleri düüktür.

Klasik yöntemler; 2. Dünya savaşından beri küçük değişikliklerle devam etmektedir, direk kapatma, açık bırakma, karidakir yöntemi, yarı açık teknik, flap yöntemleri (romboid, limberg vs)

Korunma

Bütün hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da en doğru yaklaşım korunmadır.Çok kıllı insanlar ve ailesinde kıl dönmesi olanlarda hastalığın görülme sıklığı daha fazladır ve bu sınıfa girecek kişiler mutlaka bu önerilere dikkat etmelidir. Ameliyat sonrası tekrar ihtimali % 3 ile % 47 arasında değişmektedir ve korunma önlemleriyle bu azaltılabilir.

Uyuması gereken hijyen uygulamaları
Bölge her banyoda liflenmeli ve basınçlı duş tutulmalı.
Her tuvalete gidildiğinde taharetlenme işleminde kuyruk sokumu da yıkanmalı.
Elbise değişimlerinde iç çamaşırı indirilerek kalçaların arası silinmeli
Özellikle çok kıllı kişiler baş ve sırttan dökülen kılların takılma ihtimalini azaltmak için ayda 3-4 defa bölge tıraş edilmeli
Bütün bu önlemlere rağmen hastalık bulgusu ortaya çıktıysa ilerlemeden tedavi olunmalıdır.
Bu temizlik kuralları ameliyattan sonrada uygulanmalıdır.
Bölge ve sırt kısmının epilasyonla kıllardan arındırılması dökülen kıl miktarını azaltır.

Yanlış bilinenler

Lazerle ameliyat ; Hastanın aklını çelmek dışında özelliği olmayan bir yöntemdir ve neşterle kesilen deri lazerle kesilir ve klasik ameliyattır. Deri yandığı için lazerin olumsuz yönlerinin normal cerrahiden çok fazla olduğunu gösteren çok sayıda bilimsel çalışma vardır.
Ameliyatsız yapılan lazerle tedavi farklı bir uygulamadır, sinüs ve kanallar lazer ışınıyla yakılır.

Bitkisel Kıl Dönmesi Tedavisi Isırgan Otu Lapası

Isırgan lapası ; doktor olmayan, hayatında kıl dönmesi hastası bile görmeyen bir kimya profesörünün popülarize ettiği bir öneridir, doku içindeki kılları etkileme ihtimali yani iyileştirme ihtimali yoktur. Önerenin de işe yaramadığını bildiği ve vakit kaybı dışında etkisi olmayan bir uygulamadır. Isırganla çürük dişi iyileştirmeye çalışmaktan farksızdır.

Pilonol L 125

Pilonol L 125 adlı bir ürün astronomik fiyatlarla piyasaya sürülmüştür, tıbbi uygulamalara karşı korkusu olan insanların parasını almak dışında hiçbir iyileştirici etkisi olamaz. Ameliyat fiyatına satılması, “hastaların % 1 i denese köşeyi döneriz” zihniyetini açıklamaktadır.

Kıl dönmesi genetikmidir ?

Kıllı insanlarda daha sık görülmektedir, genetik olarak aşırı kıllı olan ailelerde daha sık görülmesi bu şekilde izah edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri