Hastalığın belirtilerini yazmadan önce özetle basuru tarif etmek uygun olacaktır. Anüs bölgesindeki taşıyıcı dokuların ıkınma yada yapısal sorun nedeniyle gevşeyip bir anlamda anal bölgenin sarkmasıdır. Bu sarkma aynı zamanda bölgedeki toplar damarlarda da varis gibi genişlemelerin olmasına neden olur.
Basur dış ve iç olmak üzere iki gruptur belirtiler buna göre değişir ayrıca iç olanlar 1-4 derece arası derecelendirilir.
Dış Basur Belirtileri
Makatın dışında duran ve içeri asla girmeyen çıkıntılardır. Meme olarak tarif edilen bu çıkıntılar genellikle Mercedes işareti gibi üç kadrandadır. Büyüklüğüne göre büyük, orta ve küçük olarak sınıflanır. Nohut kadar olabildiği gibi iki başparmak kadar da olabilir. Hastanın şikayetlerinin şiddeti büyüklüğe göre değişir. İçeride olanların derecelendirilmesi sayısal olarak sınıflanırken dışarıda olanlar büyü, orta ve küçük olarak sınıflandırılır.
– Memeler şeklinde parmaksı çıkıntılar olması
– Memelerin ezilmesine bağlı ağrı
– Kalçaların arasında ıslaklık hissi
– Anüste kötü koku
– Havalanmamaya bağlı akıntı hissi
– Zaman zaman pıhtı toplanması sonucu şişme
– Kaşıntı
Bunların dışında kanama gibi bulgular olmaz.
İç Basur Belirtileri
Genel bölge hastalıklarında görülen belirtiler yanı sıra derecesine göre özel belirtiler vardır.
Genel belirtiler; Ağrı, kaşıntı, kanama, makatta koku, ıslaklık hissi, mayasıl, huzursuzluk.
Bunların yanı sıra her düzeyde şu bulgular görülür;
1.Derece İç Basur
Hastalığın en erken dönemdir, aslında hastalık olarak da kabul edilmemekte “hemoraidal durum” olarak değerlendirilmektedir. Hasta pek bir şey hissetmez, muayeneyle bulgu saptanamaz ancak anoskop muayenesiyle görülür. Yüzeyinin tahriş olması durumunda kanama görülür. Tek bulgusu kanama olmasıdır. Kanama şiddetli olmaz daha çok birkaç damla şeklinde olur ve kalkınca durur. Genellikle dışkılama alışkanlığının normale çekilmesi yeterli olur. Kortos, proctoglivenol, proctolog gibi ilaçlar kanamanın durmasına yardımcı olabilir. Seyrek olarak öneriler ve ilaçlarla kanamalar durdurulamaz, bu durumda müdahale gerekir. Bu derecede en kolay ve başarılı tedavi lazerle (İRC) tedavidir. Lazer dokunulduğu anda kanama durur ve hastalık geriler.
2.Derece İç Basur
Bu derecede memeler biraz daha büyümüştür. Hasta dışkılama yakaparken memeler anüsten dışarı çıkıp kendiliğinden içeri girer. Ağrı çok sık olmaz. Kanama seyrek görülür. Neredeyse tek bulgusu memenin dışkılarken dışarı çıkıp ayağa kalkıldığı anda geri kendiliğinden girmesidir. Çok şiddetli ıkınma durumunda dışarıya çıkma çok fazla olursa geri dönemez ve bu durumda tromboze hemoroid denilen durum ortaya çıkar ve geri giremez. Geri giremediği için anüs kasları tarafından sıkılarak boğulur. Dayanılmaz düzeylerde ağrı yapabilir. Tedavisinde lazer, RBL veya THD yöntemleri kullanılır.
3.Derece İç Hemoroid
İkinci düzeyden çok farklı değildir, memeler biraz daha büyümüştür, dışkılarken dışarı çıkarlar ancak kendiliğinden girmezler ya hastanın eliyle içeri koyması yada tuvalette uzun kalırsa saatlerce yüz üstü yatması gerekir. Bu düzeydeki hastalar genellikle gece yatmadan tuvalete gidip memenin uykuda içeri girmesini sağlarla böylece daha az rahatsız olurlar. Tromboz yani şiddetli ıkınmayla aniden şişip dayanılmaz ağrı yapma sorunu bu derecede de vardır. Tedavisinde ikinci derecede kullanılan yöntemler kullanılır.
4.Derece Basur
Girip çıkan şeyler artık girmeyecek düzeylere gelmiştir. Dış-iç memeler grift hale gelmiş birbirine girmiştir. Bu düzeyde makat kaslarının sıkması ve otururken ezilmeye bağlı orta düzeyde ağrı da olur. Bazen ıkınmayla şişme olur ve ağrı çok şiddetlenir. Yeni oluşan şişlik kendiliğinden düzelir ve eski halini alır.
Dikkat edilirse ciddi ağrıdan hiç bahsedilmedi çünkü basur ağrısı olduğunda tablo tamamen değişmiş içi pıhtıyla dolmuştur. Boğulmuş basur denilen bu durum ayrı bir konu olarak incelenecektir. Benzer şekilde kısa sürede ortaya çıkan anal hematom (pıhtı toplanması) da ayrı bir konu olarak ele alınacaktır.
Basur Nasıl Anlaşılır
Tabiki en iyi yolu proktoloji uzmanına muayene olup, anoskop yaptırıp şüpheyi kesin teşhise çevirmek ve derecesini de belirlemektir. Yukarıda yazılan belirtiler varsa hastalığın sizde de olabileceği düşünülür ama unutmayın bu belirtilerin bir kısmı diğer makat hastalıklarında da görülür ve onların tedavileri farklıdır. Daha da önemlisi anüs kanserinde de görülebilmektedir. Eğer böyle bir sorun varsa siz anlayana kadar çok vakit kaybedersiniz ve bu da hayatınıza mal olabilir.
Daha ciddi sağlık sorunu yaşamamak için erken dönemde teşhisinizi koydurun, önerilere uyarak ve ilaç kullanarak şikayetlerinizde azalma sağlayabilirsiniz ya da radikal tedavi yaptırıp tamamen kurtulabilirsiniz.
Basura Benzeyen Hastalıklar
Diğer anüs hastalıkları da diyebileceğimiz hastalıklar şunlardır
Anal fissür (makat çatlağı)
Anal hematom (makatta pıhtı toplanması)
Kondilom (anüs siğili)
Anüs kanseri
İstanbul Bakırköy’de genel cerrahi uzmanı olarak görev yapıyorum. Proktoloji alanına giren tüm hastalıkların teşhis ve tedavisinde hizmet veriyorum. Bana ulaşmak isteyenler 0212 572 72 65 numaralı telefondan ulaşabilirler.